Wortelstok of rizoom

Wat is een wortelstok of rizoom

Wortelstok of rizoom is de uitloper van een plant die onder de grond verder groeit en waaruit een nieuwe plant groeit. Zo’n uitloper groeit vanaf de moederplant verder en kan bladeren en knopen hebben. Een knoop is de plek waar de bladstengel vast zit aan het blad. Op elke knoop kan een nieuwe plant groeien. De planten die uit een rizoom groeien hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen als de moederplant. Doordat op elke knoop een nieuwe plant kan groeien, zijn deze planten ideaal om een lange rand langs een tuinpad of border te creëren.

Wortelstok planten, welke soorten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten wortelstok planten. Voorbeelden van deze planten met rizomen zijn Schoenlappersplant, Baardiris, Canna, Pioenroos, Lelietje-van-Dalen, Helleborus, Tuingeraniums, Waterlelie, Gipskruid, Salomonzegel en nog veel meer andere planten. Maar ook verse kruiden, fruit en groenten uit de tuin als Munt, Rabarber, Bramen, Frambozen, Asperge en Gember hebben rizoom. Van Gember wordt zelfs de wortelstok gebruikt om thee van te zetten en bij het bereiden van gerechten. En wist je dat de rizomen van Salomonzegel zegelringen heeft? Deze zegelringen laten zien hoe oud de plant is. Net als jaarringen bij bomen dus.

Hoe kan ik wortelstok planten planten?

Het planten van wortelstok planten is een eenvoudig klusje. Maak een ruim gat op de plek waar je de rizoom plant wil planten. Zet vervolgens de wortelstok horizontaal in het gat. Vul het gat voor de helft met aarde, giet wat water in het gat en leg de wortelstok zo neer dat de ogen die zichtbaar zijn op de rizoom naar boven wijzen. Zorg dat de wortelstok niet dieper dan 5 cm onder de grond komt. Als de rizoom of de plant goed op zijn plek staat, dan kan het gat verder gevuld worden met aarde. Begiet de plek nogmaals met water.

Hoe kan ik stekken nemen van wortelstok planten?

Het beste moment om stekken te nemen van wortelstok planten is direct na de bloei. Door stekken te maken, kun je de plant eenvoudig vermeerderen. Om stekken te maken, graaf je de plant direct na de bloei uit. Snijd vervolgens de wortelstok in stukken. Let bij het snijden er goed op dat er aan elk stuk bladeren zitten. Snijd het blad van alle stukken goed af, zodat de knopen zichtbaar worden. Plant de stekken in een ondiepe pot of in de volle grond. Zanderige grond is de beste grond om de stekken in te planten. Plant de stekken niet te diep. Ook is het mogelijk om deze planten te vermeerderen door een stuk van een plant af te steken en op een ander plekje in de tuin terug te planten. Het vermeerderen van planten met wortelstokken wordt ook wel ongeslachtelijke voortplanting genoemd.

Rootstock

Wurzelstock

Plantes à rhizomes

Bloembollen Kopen review Rating: 4.3 out of 5 based on 1028 reviews.