6 resultaten
Sorteren:
Sorteren:
Filter
Wat zijn sneeuwklokjes
Sneeuwklokje is de algemene naam voor een twintigtal soorten bolgewassen van het geslacht Galanthus. Sneeuwklokjes zijn bloembollen waarvan de naam is ontstaan vanwege de witte, druppelvormige bloemen die vaak verschijnen terwijl er nog sneeuw op de grond ligt. Het zijn namelijk vroege voorjaarsbloeiers. Hoe lieflijk sneeuwklokjes ook ogen, het zijn geharde bloembollen, die zelfs kunnen ontkiemen als de tuin nog bedekt is met een laagje sneeuw.
Welke sneeuwklokjes soort zijn er?
Galanthus is een geslacht van ongeveer 20 soorten bolgewassen in de familie Amaryllidaceae, afkomstig uit Europa en het Midden-Oosten, waarvan Galanthus nivalis, Galanthus elwesii en Galanthus plicatus de bekendste zijn. Daarnaast zijn er honderden hybriden verkrijgbaar, waaronder ook bijzondere dubbelbloemige soorten. De soorten verschillen in bloeitijd, grootte, vorm en groene markeringspatronen op de bloemen. Maar over het algemeen hebben ze witte, klokvormige bloemen die in het vroege voorjaar bloeien. De meest voorkomende soort is Galanthus nivalis, ook wel bekend als "Gewoon Sneeuwklokje".
Waar staan sneeuwklokjes voor
De witte bloemen van het sneeuwklokje staan voor reinheid, onschuld en zuiverheid. Sneeuwklokjes worden ook geassocieerd met wedergeboorte en vernieuwing. Ze zijn daarom een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven omdat ze zo vroeg in het voorjaar bloeien. Het zijn de eerste planten die een teken van leven vertonen na de winter. De bloemen zijn om deze reden vaak te zien op begraafplaatsen en kerkhoven, als symbool voor de cyclus van het leven. In de Victoriaanse tijd in Engeland was de algemene gedachte dat het Sneeuwklokje de dood vertegenwoordigde en werd het beschouwd als een voorbode van ongeluk, wat niet verwonderlijk is omdat het plantje als giftig wordt beschouwd. Vooral de bollen zijn giftig en het eten ervan kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid en diarree.
Wanneer plant je sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes bollen planten doe je, zoals met vele andere lentebloeiers, in het najaar, voor een vroege bloei in het voorjaar. Sneeuwklokjes hebben een seizoen nodig om goed te ontwikkelen, dus wees niet teleurgesteld als de bloei iets tegenvalt na de eerste bloei. Sneeuwklokjes bollen zijn uitstekende verwilderaars, dus het jaar erop heb je vanzelf meer sneeuwklokjes. Voor het mooiste resultaat, is het verstandig om veel sneeuwklokjes bollen te planten voor een prachtige voorjaarstuin.
Wanneer bloeien sneeuwklokjes
De meeste Sneeuwklokjes bloeien vanaf februari tot maart. Er zijn soorten die bloeien tot april en weer andere soorten bloeien al in december en januari. Sneeuwklokjes die vroeg geplant zijn bloeien over het algemeen al vanaf februari. Je kunt sneeuwklokjes planten in de herfst en tijdens de wintermaanden, van september tot en met december, zolang er geen vorst in de grond zit. Je kunt de bollen ook scheuren en vermeerderen in maart, wanneer ze uitgebloeid zijn. Sneeuwklokje Galanthus nivalis is een van de bekendste vroegst bloeiende soorten, deze bloembollen moeten uiterlijk voor november geplant worden voor een gegarandeerde bloei in februari.
Waar plant je sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes zijn kleine bloembollen die het meeste tot hun recht komen als ze de mogelijkheid hebben om te kunnen verwilderen. Zo kun je genieten van een winterse bloemenzee in het gazon bijvoorbeeld, of langs paden en langs de rand van bloemborders. Ook in een bostuin komen ze mooi tot hun recht. Onder bomen en op schaduwrijke plekken vallen de witte bloemen extra op door donkere plekjes op te lichten. Sneeuwklokjes hebben wel zon nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, daarom is een plek aan de voet van bladverliezende bomen of heesters ideaal.
Hoelang bloeien de sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes bloeien wekenlang. Het zijn winterharde, winterbloeiende planten waar je veel plezier van hebt. Sneeuwklokjes kunnen mooi gecombineerd worden met andere bloembollen om de bloeitijd te verlengen. Sneeuwklokje combineert mooi met bijvoorbeeld Helleborus, ook met cyclamen, winterakoniet, dwerg
tulpen, Scilla, Chinodoxa en
krokusbollen.
Kan je sneeuwklokjes verplanten
Je kunt sneeuwklokjes verplanten na de bloei, vanaf maart. De bollen zijn eenvoudig te scheuren en te verplanten. Omdat de planten in de tuin nog aan het ontkiemen zijn is maart ook een ideale maand om te zien waar er kale plekken in de tuin zijn die opgevuld moeten worden. Een ideale plek om sneeuwklokjes bollen te planten! Sneeuwklokjes moet je in principe met rust laten zodat ze kunnen verwilderen. Kies daarom pollen die dicht op elkaar zijn gegroeid en steek ze uit met een schep – waarbij je ervoor zorgt dat je de bollen niet beschadigd – daarna is het een kwestie van voorzichtig de bollen van elkaar scheiden en planten. Sneeuwklokjes hebben een voorkeur voor kalk- en humusrijke, waterdoorlatende grond in de halfschaduw, hoewel ze ook prima gedijen in de volle zon. Let er wel op dat de grond in de zomer niet te veel uitdroogt.
Wat doe je met uitgebloeide sneeuwklokjes
Wat doe je met uitgebloeide sneeuwklokjes is een veelgestelde vraag. Sneeuwklokjes worden het liefst met rust gelaten, omdat ze het meest tot hun recht komen als ze kunnen verwilderen in de tuin. Mocht je de bollen toch willen rooien en verplanten, dan is het belangrijk om uitgebloeide sneeuwklokjes in de grond te laten zitten om ze de tijd te geven om het loof te laten afsterven. Dit komt de ontwikkeling van de
bloembollen ten goede. Pas als het loof is afgestorven, kunnen de bollen gerooid en verplant worden.